VDL Network Supplies levert nieuwe Wintrack mast

Op 22 maart 2010 hebben TenneT, Volker Wessels Telecom Network Solutions en VDL Network Supplies overeenkomsten getekend voor de fabricage, levering en plaatsing van 450 stuks nieuwe innovatieve hoogspanningsmasten, genaamd Wintrack.

TenneT heeft na een Europese aanbesteding contracten gesloten voor de aanleg van de nieuwe innovatieve mast genaamd Wintrack. Deze mast, die in het voorjaar als eerste in het zuiden van de Randstad wordt toegepast, worden vervaardigd door VDL Network Supplies en geplaatst door Volker Wessels Telecom Network Solutions. De eerste serie masten wordt in 2010 en 2011 over een lengte van ruim 10 kilometer geplaatst.

TenneT heeft een nieuw concept voor hoogspanningslijnen ontwikkeld met een veel kleiner magneetveld dan bij bestaande lijnen. Het innovatieve ontwerp dat is uitgewerkt heet Wintrack en bestaat uit twee smalle pylonen, waaraan de hoogspanningsdraden worden opgehangen. De slanke en spits toelopende pylonen staan op het oog los van elkaar. Met deze vorm passen de masten goed in het landschap. De hoogspanningsdraden (geleiders) hangen dichter bij elkaar dan bij conventionele hoogspanningsmasten. Daardoor ontstaat langs de route van de lijn een kleiner magnetisch veld. De mast is bovendien onderhoudsarm dankzij de eenvoudige gladde structuur. Deze innovatieve mast maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in de omgeving.

Naar verwachting worden in de eerste helft van 2010 masten geplaatst vlakbij Bleiswijk langs de A12, waar TenneT bezig is met de aanleg van een nieuw hoogspanningsstation. Hierbij wordt de bestaande verbinding van Krimpen aan de IJssel naar Zoetermeer richting het nieuwe station geleid. Het gaat in totaal om 6 palen (dit zijn 3 mastposities). De nieuwe masten worden ook gebruikt voor een nieuwe verbinding door de Randstad en zeer waarschijnlijk bij andere bovengrondse 380 kV-projecten in Nederland.

Auteur: William van Hout | +31 (0)497 - 331100 | Publicatiedatum: 25-3-2010
Naar het nieuwsoverzicht
Impressie Wintrack mast
Impressie Wintrack mast

VDL Network Supplies

Projecten

Werken bij VDL

 

   

  Copyright © 2013 (VDL Groep)
  Kamer van Koophandel Eindhoven 14024586
  BTW NL001686902B01

  Nieuws

   

  Contact